Studio Westgeest | Vincent van Gogh, Venray
660
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-660,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode_grid_1200,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Herinrichting van een Rijksmonument

Vincent van Gogh, Venray

Zorginstelling Vincent van Gogh is gevestigd op het 28 ha grootte terrein “Servaashof” in Venray. Het dienstgebouw van dit voormalige zorgcomplex is opnieuw ingericht. Een grote uitdaging, omdat het een Rijksmonument is en de Monumentencommissie moest worden betrokken. Een andere uitdaging was de nieuwe samenwerkingsvorm, waaronder de opdracht werd uitgevoerd. De verantwoordelijkheid voor de planning, uitvoering en financiën van het totale project was namelijk een gezamenlijke verantwoordelijkheid van opdrachtgever, bouwers en ontwerpbureau.

De opgave was een toekomstbestendig, flexibel ontwerp, wat tevens openheid uitstraalt. Daarmee kan worden ingespeeld op veranderingen in de zorg. Het monument is toekomstbestendig gemaakt, onder andere door toepassing van voorzetramen en vloerverwarming.

Bijzonder is verder de wandverwarming, die is verwerkt in de lambrisering op de buitengevels. Hiermee is een aangenaam binnenklimaat ontstaan.

Flexibiliteit is er door de grote verscheidenheid aan werkplekken;  loungewerkplekken, concentratieplekken, staanplekken en een werkcafé. Maar ook door de centraal gelegen trap die als podium gebruikt kan worden.

Door de wanden van de vleugels vrij te houden is openheid ontstaan en zijn de gevels van het Rijksmonument beter beleefbaar. De openheid wordt versterkt doordat de functies zich centraal in de oude gangen bevinden.

Het kleurenpalet maakt het geheel af en is per bouwdeel geïnspireerd op schilderijen van Van Gogh.

 

Bekijk hier de presentatie ‘VOOR-NA’ over het bouwproces.

projectgegevens

Opdrachtgever
Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg, Venray

 

Oplevering
2016

 

Opp
2350 m² (100 werkplekken)
 
Ontwerp
Kees Marcelis en Judith Westgeest

 

Projectarchitect
Judith Westgeest, namens Studio Kees Marcelis

 

Projectmanagement
Henry Kluin, Trigonium, namens Studio Kees Marcelis

 

Uitvoering
WDW ontwikkelbeheer, Jehago, Ahrend, Gispen

 

Adviseur slimwerken
Alexandra Meeuwisse, Hevo

 

Fotografie
Hans de Rooy