Studio Westgeest | Folly ‘Niets is wat het Kijkt’
1988
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1988,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode_grid_1200,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Eenvoud, bescheidenheid en functionaliteit

FOLLY ‘NIETS IS WAT HET KIJKT’

Voor de ontwerpwedstrijd van elf verschillende, unieke recreatiewoningen, ‘follies’ op de Buitenplaats Koningsweg in Arnhem, heeft Studio Westgeest het ontwerp van de folly ‘Niets is wat het Kijkt’ gemaakt.

 

Architectonische visie
De architectonische en artistieke kracht van het ontwerp zit hem in zijn eenvoud, bescheidenheid en functionaliteit. Er is gekozen voor de pure archetype vorm zonder extra toevoegingen of ingrepen, zoals ramen en deuren. Het is louter een koker met twee openingen om de omgeving te vangen en naar binnen te trekken via spiegelreflecties. De recreatie – woning steekt net niet boven de bomen uit, maar zorgt wel voor een brutale doorkijk naar het aanliggende gebied. Door zijn eenvoud, iets verdiepte ligging en groene voorzetwanden, gaat de folly subtiel op in het landschap.

 

Toelichting op het ontwerp
Locatie zes leent zich uitstekend voor onze folly. Het is een onopvallende verscholen plek in het totale gebied. Doordat de besloten en verhoogde bosrand de locatie deels visueel afsluit, wordt je nieuwsgie – righeid geprikkeld. Wat bevindt zich achter het groen? Via het slaapkamerraam op de verdieping van de periscoop word je beloond en zie je tussen de boomtoppen door en er overheen wat je op het maai – veld niet kunt zien. De footprint van de woning is weloverwogen gevormd naar de situering van de bosrand. De iets verdiepte ligging van de folly is geïnspireerd op een loopgraaf. Het landschap loopt tot aan de rand, waaruit de periscoop de niet zichtbare wereld zichtbaar maakt. Op geringe afstand van het pand wordt een verticale groene wand opgetrokken uit het landschap, die zorgt voor extra camouflage en een schuilplaats voor dieren. Met respect voor de natuur, is het oppervlak ervan gelijk aan de footprint van de folly (35 m²). De woningbrede voordeur bereik je via een smalle gang tussen de groene wand en de woning, alsof je daadwerkelijk in een loopgraaf bent beland.

 

Studio Westgeest is met haar ontwerp tot de laatste presentatie/selectieronde gekomen.

projectgegevens

Opdrachtgever
Studio Westgeest

 

Adres
Buitenplaats Koningsweg, Arnhem

 

Ontwerpfase
2021

 

Ontwerp
Studio Westgeest

 

Projectmedewerkers
Martine Barnhard, Joeri van Beek, Hidde Hofland, Yvonne Rosloot-Notebaart, Hannah Vos, Judith Westgeest